run-log

run-log.com

poniedziałek, 16 grudnia 2013

4 produkty, po które warto sięgnąć

Suszona żurawina

źródło


Osobiście dodaję ją do musli (jedzona oddzielnie jakoś mi nie smakuje). Zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B. Ta pierwsza pomoże nam się ustrzec przed przeziębieniem i zredukować bolesność mięśni po treningach, zaś te drugie (głównie witamina B1, B2 i B3), mają wpływ na metabolizm węglowodanów – zamieniają je w energię, co jest kluczowe u osób uprawiających sport. 

   Migdały

Można je dodać do jogurtu (po wcześniejszym zmieleniu) lub chrupać między posiłkami. Dla biegaczy ważną informacją jest to, że migdały mają właściwości antyoksydacyjne (zwalczają wolne rodniki, o których pisałam TU).  Ponadto są źródłem błonnika, który pomaga przyspieszyć przechodzenie jedzenia przez układ pokarmowy. Zawierają także witaminę E, która redukuje bolesność mięśni po ćwiczeniach i która również należy do grupy antyoksydantów.  

Mandarynki
źródło
Królują na sklepowych półkach w okresie przedświątecznym.  Dla biegacza istotne jest to, że zawierają witaminy grupy B (wpływ na metabolizm węglowodanów). Ponadto mają w sobie minerały istotne dla skurczów mięśni: wapń, potas i magnez. Ten pierwszy pełni istotną rolę w inicjowaniu skurczu mięśniowego. Potas i magnez zaś zapobiegają powstawaniu nagłych skurczów podczas treningu (są odpowiedzialne za proces rozkurczu mięśnia). Ponadto zjedzenie jednej klementynki (jedna z odmian mandarynek) pokrywa 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.  



Gorzka czekolada

źródło
Do jedzenia czekolady nie trzeba nikogo namawiać ;) Warto jednak sięgać po jej ciemniejszą wersję, czyli czekoladę gorzką (o zawartości kakao min. 70%). Tabliczka takiej słodkiej przyjemności zawiera ok. 30-40% dziennego zapotrzebowania na magnez. Ponadto zawiera także potas, który razem z magnezem (jak wyżej wspomniałam) pełnią istotną rolę w  fizjologii mięśnia. Czekolada również ma wpływ na zwalczanie wolnych rodników (należy do grupy antyoksydantów). Warto zauważyć, że im wyższy jest procent zawartości kakao w tabliczce, tym ilość cukru jest mniejsza. Należy jednak uważać i powstrzymać się od skonsumowania od razu całej tabliczki ;)
  


2 komentarze:

  1. Czy pomarańcze również mają takie właściwości jak mandarynki?

    OdpowiedzUsuń
  2. poszperałam i znalazłam - pomarańcze są mniej kaloryczne niż mandarynki (które są po prostu słodsze). W 100 g pomarańczy znajdziemy prawie 2 razy więcej witaminy C niż w mandarynkach, zaś ilość wapnia, potasu i magnezu jest prawie taka sama

    OdpowiedzUsuń